Добре, що у транспланталогії з’явилось потужне медичне і громадське лоббі – співзасновник «Пропозиції» Андрій Дяченко

dyachenko_dekl

Керівник каховського осередку партії «Пропозиція» Андрій Дяченко провів власний аналіз законопроекту про зміни до деяких законодавчих актів, які регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині. Тему донорства днями обговорювали на засіданні ПРОпозицінери Клубу, повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії.

Щорічно 5 тисяч українців потребують пересадження органів, із них щодня помирають дев’ять, так і не дочекавшись операції. Такою ще донедавна була статистика, повідомив депутат і лідер фракції «Пропозиція» у Каховській міськраді. Закон 2018-го року, який мав би дати шанс таким хворим, був жахливо переобтяжений і недієздатний. Зміни, внесені в 2019-му, багато в чому дали йому запрацювати. Але лишилися ще нюанси, які варто підкоригувати, аби через три роки, як обіцяли у МОЗ, всі українці, які потребують трансплантації, могли зробити її за місцем проживання, зазначив Андрій Дяченко:

До більшості запропонованих законодавчих новацій я ставлюсь абсолютно позитивно. Основний пункт про те, що люди можуть прижиттєво просто в додатку "Дія" дати свою згоду або незгоду на донорство – це шлях цивілізованих країн світу. І якщо це запрацює – база донорських органів розшириться, і лікарі зможуть збільшити кількість операцій. Бо фахівці в Україні є, юридична база є, нормального фінансування теж можна досягти. Я також підтримую ініціативу щодо збільшення державних виплат на трансплантацію. Бо, приміром, на пересадку нирки у нас було передбачено 400 тисяч гривень, тоді, як, наприклад, в Білорусі – 70 тисяч євро. Тепер цю суму мають збільшити до 800 тисяч гривень. Частину цих грошей лікарі зможуть витратити на покриття вартості операцій, а іншу на те, щоби купити якесь обладнання, поїхати за кордон повчитися. Такі новації впроваджуються за ініціативи небайдужих медичних фахівців та громадських організацій. І в даному випадку, гадаю, таке лоббі працюватиме на користь українців".

Водночас співзасновник "Пропозиції" нагадав, що партія виступає і за коригування системи охорони здоров’я України загалом. Зокрема, політична сила пропонує впровадити співфінансування вторинної медичної допомоги державою і муніципалітетом із правом залучення приватних інвестицій.