Оптимізація вишів має відбуватися рівномірно по регіонам, а її критерії чітко виписані – миколаївський пропозиціонер Дмитро Січко

dyadya-1024x683

Декан юридичного факультету Чорноморського національного університету імені Петра Могили, депутат Миколаївської міської ради від “Пропозиції” Дмитро Січко прокоментував тему дискусії ПРОпозиціонери Клубу щодо реформи системи вищої освіти, повідомляє "Горсовет".

Сучасні виклики в освітній галузі потребують реформ вищої освіті, зокрема в частині  оптимізації кількості вищих навчальних закладів, про що експерти говорять вже не один рік.

Але в цьому напрямку є певні потенційні загрози, які потрібно обов’язково враховувати, заявив депутат-пропозиціонер. Адже без їх усунення позитивних результатів реформ ми можемо не одержати. Зокрема, оптимізація закладів вищої освіти (ЗВО), а по суті ми говоримо про зменшення їхньої кількості та підвищення якості освіти, повинна проходити з урахуванням інтересів місцевих громад.

Йдеться про те, що одним з обговорюваних напрямків оптимізації є об’єднання переважно саме регіональних ЗВО та, зокрема, створення одного державного класичного університету навіть не на область, а на регіон. Безумовно, це буде певне обмеження доступу випускників окремих областей до вищої освіти і очевидна та явна перевага столичних вишів та вузів кількох основних великих міст країни. Друга загроза – це критерії та підходи до оптимізації ЗВО, які будуть обрані Міністерством освіти і науки України. Вважаю, що критерієм оптимізації повинні бути насамперед об’єктивні позиції кожного закладу в визнаних міжнародних рейтингах закладів освіти. Наприклад WEBOMETRICS, QS World University Rankings, Участь в програмах Erasmus+ Європейського Союзу та загально-національних рейтингах “Топ-200 Україна”, “Бал ЗНО” тощо. Це мінімізує суб’єктивний підхід і в самому МОН і вплив окремих наукових шкіл на процес оптимізації», – зазначив Дмитро Січко